Egy szemeszter Svédországban

A lezárás

2019. február 05. - Lilla23

Jöjjön egy kis összefoglalás a kinti életről, illetve mindenről, ami eddig kimaradt.

A tárgyaimat lezártam, bár az utolsó vizsga eredményét még várom, de azzal kapcsolatban már nincs bennem sok bizonytalanság, így azt hiszem kijelenthetem, hogy teljesítettem a félévet, és remélem, szakmailag is sikerült fejlődnöm (az utolsó két tárgyam bedanadóiból valóban sokat tanultam, a vállalatértékelésről elsajátított tudás a későbbiekben is hasznos lesz).

Csodás 5 hónapot töltöttem kint, az biztos, hogy örök emlék marad, és pár életre szóló barátságot is sikerült kötni. Megbeszéltük, hogy nyáron, amint tudunk, ellátogatunk egymáshoz, és megmutatjuk egymásnak, amit érdemes látni az országunkból. Aki még nem vett részt Erasmuson, annak javaslom, hogy próbálja meg, mert olyan tapasztalatot szerezhet általa, amit sehol máshol nem, az új barátokról már nem is beszélve :) 

A svéd nyelvet sajnos nem sikerült elsajátítanom, csak nagyon alap szinten. Néha elmentem egy-egy nyelvórára, amit az ottani diákok tartottak nekünk, de az alap dolgokon kívül nem sokra volt elég ez az 5 hónap. Viszont a helyi életvitelt azt hiszem, sikerült átvennem és megismerkedni a legfontosabb svéd ételekkel, hagyományokkal, mindennapi szokásokkal. Nem utolsó sorban pedig az angol tudásom is sokat fejlődött, főleg szakmai nyelv terén, amire nagy szükségem volt.

Köszönöm, hogy velem tartottatok és remélem kedvet kaptatok egy külföldi tanulmányúthoz :) Ha bármi kérdésetek van, keressetek bátran, szívesen segítek, amiben csak tudok Erasmussal, Campus Mundival, Svédországgal, Örebroval kapcsolatban!

Az Örebroi Egyetem campusa:

campus_5.jpgcampus_4.jpgcampus_3.jpgcampus_2.jpgcampus.jpg

 

A szállásom:

szallas_2.jpgszallas_3.jpgszallas_4.jpgszallas.jpgszallas_5.jpgszallas_6.jpgszallas_7.jpgszallas_8.jpgszallas_9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ica.jpg

A szupermarket (ICA Maxi) és az italbolt (Systembolaget)

Hazaérkezés

A búcsúzkodás és vizsgázás után elindultam hazafelé január 18-án. Aznap reggel kiköltöztem a szobámból, majd leadtam a kulcsokat. A vizsgám reggel 8 óra után kezdődött, azt hiszem, jól sikerült. 1 óra körül jöttem ki a teremből, felvettem a bőröndömet, majd irány Stockholm. Aznap sajnos már esélyem sem volt eléri egy járatot hazafelé, de ezt már előre tudtam. Így a buszozás mellett döntöttem. Tudom, merészen hangzik busszal Magyarországra utazni Svédországból, de abszolút vállalható út. Így aztán lefoglaltam a jegyemet, koppenhágai átszállással, mert ha már egyszer így alakult, legyen benne egy kis városnézés is. Elindultam este Stockholmból, majd reggelre megérkeztünk Koppenhágába. Egy teljes napom volt várost nézni, mert csak este indultam tovább Budapest felé. Bejártam a várost. Nekem nagyon hasonló volt Stockholmhoz és Oslóhoz, igazi északi tengerparti város, csendes, nyugodt, rendezett és nem túl nagy. Pár kép a városról:

kop_13.jpgkop_14.jpgkop_10.jpgkop_5.jpgkop_2.jpgkop_3.jpgkop_4.jpgkop_7.jpgkop_8.jpgkop_11.jpgkop_12.jpgkop_15.jpgkop_16.jpgkoppenhaga.jpg

 

Este indultam tovább, majd prágai átszállással 20-án délután érkeztem haza. Dániából komppal mentünk át Németországba, ami egy külön élmény volt. Bár addigra már koromsötét volt, így a tengerből nem láttam semmit, de a komp maga olyan volt, akár egy bevásárlóközpont, soha nem utaztam még ilyennel korábban, jó volt ezt is megtapasztalni. 

A buszon nem volt könnyű aludni, így két nap utazás után, hullafáradtan érkeztem haza. Egyelőre még nagyon furcsa itthon lenni, mert tudom, hogy egyhamar nem fogok visszalátogatni Svédországba. Olyan, mintha az életem egy része maradt volna ott. 

A visszaérkezés és az utolsó hetek

Ma érkeztem vissza Örebroba, ugyanolyan hosszú út volt, mint az első alkalommal. Furcsa úgy ittlenni, hogy már csak 2 hétig tart és vége az Erasmus félévemnek. Mindenki próbálja még a legtöbbet kihozni az utolsó napokból, de a sok egyetemi teendő mellett elég nehéz mindenre időt szakítani. Most a tanulás tölti ki a mindennapjaimat, és ez változatlan lesz a következő hetekben, úgyhogy túl sok élményről nem tudok sajnos beszámolni. 

A félév zárása következik most a tanulmányokkal, mindenki próbálja a maximumot kihozni magából így a végén. Nekem most két tárgyam van, az egyikből még 3 beadandó dolgozatom van, a másikból 2, illetve egy vizsga január 18-án, úgyhogy tényleg rendesen összesűrűsödtek a dolgok, és sajnos a csapatmunka is nehézkesen működik. A Corporate finance kurzuson írandó dolgozatban egy vállalatot kell értékelnünk, és ajánlást tenni az elképzelt befektetőnek, hogy érdemes-e az általunk választott cégbe invesztálnia. Érdekes feladat, és nagyon hasznosnak találom, azonban az egyelőre kérdéses, megvan-e a kellő hátterünk egy ilyen elemzéshez. 

Ami a társasági életet illeti, most zajlanak majd az utolsó bulik is, a szokásos helyen, a Red House-ban. Illetve az utolsó találkozások és közös programok is, akivel csak tudok, igyekszem találkozni. Páran azonban már karácsony után nem jöttek vissza, úgyhogy a csapat már nem teljes.

A táj azonban nagyon szép havas, most igazán téli hangulat van, bár karácsony előtt nagyobb hó volt, az úton a gyönyörű havas fenyőerdőket csodáltuk. 

red_house.jpg

Red House

Közeleg a karácsony

Már itt is nagyon érezni, hogy közeleg a karácsony. Leginkább azon lehet észrevenni, hogy alig vannak diákok az órákon... A cserediákok nagy része is utazik haza karácsonyra, vagy már haza is értek. Mindenhol a karácsonyi fényeket látni, meglátogattam a karácsonyi vásárt is itt, Örebroban. Nem olyan, mint otthon, kisebb, meghittebb, visszafogottabb. Igazán könnyű itt karácsonyi hangulatba kerülni. Hamarosan érkeznek a szüleim, tartunk egy stockholmi városnézést és aztán én is utazom haza velük. Január elején fogok csak visszajönni, így otthon is tudok még vizsgázni, és az itteni órákra is időben visszaérek. 

Közben az ESN már a záróvacsorát is megtartotta nekünk. Nagyon furcsa volt belegondolni, hogy tényleg nem sokára eltelik ez a félév és véglegesen utazunk haza. De egyelőre még mindenkit a karácsony tart lázban. Jöjjön pár karácsony előtti kép az itteni hangulatról.

farewell_dinner.jpg

Farewell dinner

glogg.jpg

Karácsonyi italuk, a glögg (forralt borhoz hasonló)

Havas táj:

karacsony_10.jpgkaracsony_5.jpgkaracsony_4.jpgkaracsony_6.jpgkaracsony_7.jpgkaracsony_8.jpgkaracsony_11.jpgprofil.jpg

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi vásár:

karacsony_2.jpgkaracsony.jpgkaracsony_3.jpg

Osloi út

Tartalmas pár heten vagyok túl.

A legjobb része az oslói kiruccanás volt, erről mindjárt bővebben is írok, képekkel együtt, de előbb kicsit az egyetemről.

A legújabb tárgyam 10 hetes, így egészen a félév végéig el fog tartani. Corporate finance a címe, eddig ez tetszik a legjobban, és ez kapcsolódik a legjobban az otthoni tanulmányaimhoz, a specializációmhoz. Egy másik tárggyal futott volna párhuzamosan, de azt le kellett adnom, mivel az órák ütköztek volna, így a negyedik tárgyam karácsony előtt fog elkezdődni, Supply Chain Management a címe, kíváncsian várom azt is. Ez a mostani tárgy szintén ugyanazokkal a hallgatókkal zajlik, így már lassan egy egész összetartó kis közösség alakul ki. 

És most az oslói utazásról: német barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy megszervezzük magunknak az utat Norvégiába, mert amit az egyetem szervezett egyrészt drága volt, másrészt túl hosszú, így nem tudtunk részt venni rajta, ezért elmentünk ketten egy hétvégére. Szerencsére Örebroból naponta közlekedik közvetlen buszjárat Oslóba, így az utazást nagyon könnyen meg tudtuk oldani, és nem is volt hosszú, 5 órát utaztunk. Egy hostelben szálltunk meg, és onnan indultunk mind a két nap várost nézni.

Pár kép a városról:

oslo_7.jpgoslo_2.jpgoslo_3.jpgoslo_4.jpgoslo_5.jpgoslo_6.jpgoslo_8.jpgoslo_9.jpgoslo_10.jpgoslo_11.jpgoslo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Még az oslói út előtt, az egyik szabad hétvégét kihasználva, ellátogattam Göteborg városába is:

goteborg_4.jpggoteborg_2.jpggoteborg_3.jpggoteborg_5.jpggoteborg_6.jpg

 

Megérkezett a tél

Megvolt az első havazás, és bár nagyon hideg van és hatalmas hóra és kemény télre számítottam, csalódnom kellett. A hó miatt jöttem északi országba (persze ennél sokkal komolyabb okai is voltak, szerettem volna megtapasztalni, milyen az élet náluk, milyen hagyományaik vannak és milyenek az emberek, de ez is szempont volt a választásom során), de eddig nem jöttek be a számításaim. Sötét van és hideg, de a hó, ami leesik, sajnos nem marad meg, így még nem láttam az országot hófehérbe borulva. Nagyon szép részei vannak, az egész ország a természeté, mindenhol tavak és erdők terülnek el, és a jellegzetes kis piros házakat elszórtan lehet felfedezni, csak egy-egy nagyobb települést találni többszáz kilométerenként. Tehát röviden, gyönyörű ország alapból is, augusztusban, amikor érkeztem, minden szép zöld volt, igazán magával ragadó látvány. Mostanra már lehullottak a levelek, kopaszak a fák, csak a fenyőerdők őrzik szép zöld színüket. Szóval ideje lenne a természetnek fehérbe öltözni, nagyon szeretném már látni, mert biztos hihetetlen látványt nyújt majd a havas fenyőerdők sokasága. 

Közben a vendégeim elmentek, volt itt pár barátom az elmúlt hetekben, egymást váltva jöttek látogatni. Sokat kirándultunk velük, négyszer jártam Stockholmban, ami lenyűgöző város. Igazi északi tengerparti város hangulata van, nyugodt és viszonylag csendes, már a többi európai nagyvároshoz hasonlítva. Sokkal kevésbé zsúfolt, mint Budapest, ami nagyon tetszik benne. Talán tisztábbnak és zöldebbnek is mondanám. Viszont kisebb is, a főbb látványosságokat két nap alatt körbe lehet járni, sőt még egy-két múzeum is belefér. Érdemes meglátogatni a Vasa múzeumot és a Nobel múzeumot is, nagyon sok időt el lehet tölteni mindkettőben. De a szavak helyett inkább beszéljenek majd a képek.

Nem csupán Stockholmban, de Norrköpingben is jártunk. Norrköping a jelentősebb városok közé tartozik, nem túl nagy, viszont a városi múzeum látogatásával együtt bőven kitesz egy teljes napot a bejárása. 

Röviden az egyetemről. Véget ért ez a tárgy is. Érdekesebb volt, mint az első, nem is annyira a tananyag része, bár sok hasznos dolgot tanultunk, de a legtanulságosabb a beadandó dolgozat megírása volt. Egy program költség-haszon elemzését kellett kritikusan értékelni, kiemelni a főbb hiányosságokat, fejlesztési javaslatokat tenni. Nagyon jól összefoglalta az 5 heti tananyagot és gyakorlati síkra helyezte az addig elhangzottakat, aminek a későbbiekben még az életben is hasznát fogjuk venni. A legjobb része az volt, hogy elő is kellett adnunk prezentáció formájában a dolgozatunkat, így egymástól is tanulhattunk.

Stockholm:

stockholm_8.jpgstockholm_3.jpgstockholm_4.jpgstockholm_5.jpgstockholm_6.jpgstockholm_7.jpgstockholm_9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stockholm_10.jpg

stockholm.jpg

 

Nobel és Vasa múzeum:

nobel_3.jpgnobel.jpgnobel_2.jpg

vasa.jpg

 

 

 

 Norrköping:

norrkoping_2.jpgnorrkoping_3.jpgnorrkoping.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar (fahéjas csiga), hamburger jávorszarvas hússal, húsgolyó:

kanelbullar.jpgjavorszarvas_burger.jpghusgolyo.jpg

Az első látogatók

Az elmúlt pár napot a családommal töltöttem, eljöttek meglátogatni, 4 napot voltak itt. Megmutattam nekik a várost és a közeli természetvédelmi területet, kirándultunk, beszélgettünk, főztünk. Elláttak otthonról mindenféle jóval :) Bár egyre otthonosabban érzem magam itt, azért nagyon feltöltődtem a látogatásuktól. Igaz, hogy egyfajta család alakult ki a cserediákok között, de azért a honvágy nem múlik el teljesen. 

Az idő is a mi oldalunkon állt ebben a pár napban, de egyre hidegebb és téliesebb az idő, érezni már, hogy jön a hideg évszak. Nagyon keveset süt a nap, így amikor pár napig napos az idő, azt nagyon ki kell használni, mert sajnos nem sok adatik belőle. Ilyenkor mindig sétálok egyet, amikor csak tudok, bár általában csak a boltig és vissza, de a családdal kihasználtuk a jó időt. 

Közben pedig már a 2. tárgyamat kezdtem, ez is érdekesnek ígérkezik, bár még nem volt belőle sok előadás. Az időbeosztása hasonló, mint az elsőnek volt, a követelmények is egyformák, beadandó, kiselőadás, vizsga. A gazdasági projektek értékeléséről tanulunk, költség-haszon elemzésekről. Meglepő volt, hogy szinte ugyanazok a diákok vannak ezen az órán is, mint az előzőn, és ismét én vagyok az egyetlen cserediák. Mint kiderült, sikerült kiválasztanom azokat a tárgyakat, melyek az egyik mesterszakon (svédül Nationalekonomi) kötelező tárgyak. Így legalább lehetőségem van svéd diákokkal ismerkedni, mert az Orientation program keretein belül erre (a faddereken kívül) nem sok lehetőség adódott. 

Örebro városa:

orebro_2.jpgorebro_3.jpgorebro_5.jpgorebro_6.jpgorebro_7.jpgorebro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közeli természetvédelmi terület:

nature_reserve_5.jpgnature_reserve.jpgnature_reserve_4.jpgnature_reserve_3.jpgnature_reserve_2.jpg

Túl az első hónapon

Olyan gyorsan eltelt ez az egy hónap, befejeződött az első tárgyam, és az Orientation Program is lezárult. 

Érdekes tapasztalat volt itt vizsgázni, sokkal komolyabban veszik, mint otthon. Személyi igazolvány vagy útlevél nélkül be sem engednek a terembe, ültetési rend van, és nagyon szigorúan ellenőriznek a vizsga előtt és alatt is. Csalni senkinek még csak eszébe sem jut, szóval elérték a céljukat ezzel a rendszerrel. Ami nagyon pozitív benne, hogy 5 óra áll rendelkezésre megírni a vizsgát, miközben 2-3 is bőven elég rá, így nincs olyan probléma, hogy az idő túl szűkös és valaki emiatt nem tudja jól megírni. 

Az Orientation program továbbra is nagyon intenzíven telt, számos programmal és egy Welcome dinnerrel is készültek nekünk. Bár ez az utolsó pár nap a programból már inkább a bulizásról szólt, és az orientációs hónap lezárásáról, de más érdekes dolgokat is szerveztünk a fadder groupon belül, például voltunk bowlingozni, tacot készítettünk együtt és egy közös grillezés is belefért még. 

welcome_dinner.jpg

Welcome dinner

Az első hetek

Túlvagyunk az első három héten, ami elég intenzív volt, ebben a 3 hétben volt számtalan buli, kirándulás, ismerkedés, játék, és persze tanulás is. Megpróbálom összeszedni, mi minden történt eddig.

Az első héten a bevezető programokon vettünk részt. Információs előadásokat tartottak a legfontosabb tudnivalókról: az egyetem szabályai, hogyan működnek a vizsgák, hogyan kell beadandó dolgozatot írni, könyvtári tudnivalók, tárgyfelvétel és vizsgajelentkezés. Az első tárgyunkat segítettek is felvenni a tanulmányi osztály munkatársai, a többihez pedig kaptunk útmutatást. Itt, Svédországban a rendszer eltér az otthonitól: nem párhuzamosan tanuljuk a tárgyakat, hanem egymás után következnek 5 hetente. Tehát egy tárgyat tanulunk 5 hétig, az utolsó héten vizsga, vagy más számonkérés, és aztán jön a következő tárgy. A tanulmányi rendszereik nagyon könnyen kezelhetőek, az egyik felületen minden, a tanulmányunkkal kapcsolatos ügyintézést el lehet végezni, a tárgyfelvétel és vizsgajelenkezés is itt zajlik, ide töltik majd fel a megírt vizsgáinkat beszkennelve, itt fogjuk látni a jegyeinket, és a könyvtári kölcsönzött könyveket is tudjuk kezelni. A másik felületen a tanárok osztják meg a diákokkal a tárgyakhoz kapcsolódó tananyagot. 

Az első tárgyam (Public Economics) már elkezdődött, eddig nagyon érdekesnek találom. Egy héten csupán 3-szor van óránk, két előadás és egy workshop, azonban sok időt kell fordítani az egyéni felkészülésre, sokat kell olvasni és feladatokat megoldani. Az órákon én vagyok az egyetlen cserediák, a többiek svéd diákok, de nagyon barátságosak és segítőkészek. Akárcsak a tanárok, akik már-már barátként kezelik a hallgatókat. Bár az órák nyelve angol, szünetben svédül beszélgetnek, így nem igazán tudok bekapcsolódni, de igyekszem minél több dolgot kihallani abból, amit mondanak. A svéd nyelvben sok szó hasonló a némethez és az angolhoz, így néha egy-egy dolgot sikerül megértenem, de a kiejtésük nagyon furcsa.

Az Orientation Program keretein belül már számos programon vagyunk túl (az információs előadásokon kívül is). A megérkezünk utáni szombaton már rögtön vittek is minket az IKEA-ba, hogy minden szükséges dolgot be tudjunk szerezni, ami az ittlétünkhöz szükséges. A bevásárlás után (és a kipakolás, berendezkedés után) délután egy felvonuláson vehettünk részt a városban (Pride Parade), ami nagyon jó hangulatban telt. 27-én, hétfőn pár kötelező információ előadás után, körbevezettek minket a campuson. Hatalmas a terület, sok-sok épülettel, konditeremmel, sportpályával, étteremmel, könyvesbolttal, egyszóval minden, amire szükségünk lehet. Este pedig egy pub quizen vettünk részt a belváros egyik bárjában. A következő napokban megmutatták nekünk a várost, számos csoportos (fadder group) programot szerveztek nekünk, még lézerharcolni is elvittek minket. Számos egyéb buli mellett, 4 tematikus partyt is szerveztek nekünk, ezek tetszettek a legjobban. Az első svéd témájú volt, svéd ételekkel és italokkal, illetve mindenki kékben és sárgában érkezett (aki tudott). A második ilyen tematikus party a color party volt, ahol az ESN színeiben kellett érkeznünk (tehát kékben). A következő a kalóz party volt, ahol mindenki rendesen kitett magáért, nagyon ötletes jelmezekben érkeztek az emberek. A legutóbbi pedig a tóga party volt, ez a kedvencem mind közül: mesterien magunkra tekert lepedőkben érkeztünk és buliztunk egész este. Ezen kívül egy kocsmatúrát is tartottak nekünk, melynek során körbejártuk a város legnépszerűbb helyeit. Az egyik hétvégén tettünk egy kirándulást egy közeli tóhoz, népszerű kirándulóhely a helyiek körében, ami érthető is, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik el. A neve Annaboda. 

annaboda.jpg

Annaboda

 

Color party, Kocsmatúra, Kalóz party, Tóga party, Svéd party:

preparty.jpg

pub_crawl.jpg

pirate_party.jpg

toga_party_2.jpg

img_20190206_000038.jpg

color_party.jpg

Az utazás

Ez a nap is elérkezett. Ma megérkeztem Örebroba, ahol a következő 5 hónapot tölteni fogom.

A kiutazás előtt már volt szerencsém online megismerkedni néhány cserediákkal és ottani diákokkal is, akik majd segíteni fognak a kintlétem alatt. A szállást az egyetem már előre elintézte, és egy "fadder groupba" is beosztottak, ahol a fadderek (helyi diákok) segíteni fognak minket, és mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat.

Az utazás során szerencsére nem volt semmi probléma, a repülőút gyors volt, a vonatozás a repülőtérről az egyetemig viszont már annyira nem. Délelőtt indultam Budapestről, és este 8-ra érkeztem a városba. 3-szor szálltam át, mire végre megérkeztem Örebroba, az állomáson pedig már várt rám a csapatom vezetője, és elvitt az egyetemre autóval. Ott egy egész csapat várta egész nap az új diákok érkezését az egyetem egyik épületében, amikor én megérkeztem este, már viszonylag kevesen voltak ott. Megkaptam minden fontos információt, illetve a szobámhoz tartozó kulcsokat, elfoglaltam a szobámat és elkezdtem kipakolni, hogy egy kicsit otthonosabb legyen. A szoba nagyon tetszik, egy személyes, szóval senkivel sem kell osztoznom, és saját fürdőszoba is tartozik hozzá. Aranyos kis piros épületekben vagyunk, ezek pedig folyosókra vannak osztva. Egy folyosón 7-8 szoba van, és minden folyosóhoz tartozik egy nagy konyha nappalival. Eddig nagyon tetszik a hely :) 

Hétvégén kezdetét veszi az egy hónapos Orientation Program, szeptember 3-án pedig az egyetem is elkezdődik, úgyhogy kíváncsian várom a következő heteket.

op_2.jpg

op.jpg