Egy szemeszter Svédországban

Egy szemeszter Svédországban

Az első hetek

2018. szeptember 16. - Lilla23

Túlvagyunk az első három héten, ami elég intenzív volt, ebben a 3 hétben volt számtalan buli, kirándulás, ismerkedés, játék, és persze tanulás is. Megpróbálom összeszedni, mi minden történt eddig.

Az első héten a bevezető programokon vettünk részt. Információs előadásokat tartottak a legfontosabb tudnivalókról: az egyetem szabályai, hogyan működnek a vizsgák, hogyan kell beadandó dolgozatot írni, könyvtári tudnivalók, tárgyfelvétel és vizsgajelentkezés. Az első tárgyunkat segítettek is felvenni a tanulmányi osztály munkatársai, a többihez pedig kaptunk útmutatást. Itt, Svédországban a rendszer eltér az otthonitól: nem párhuzamosan tanuljuk a tárgyakat, hanem egymás után következnek 5 hetente. Tehát egy tárgyat tanulunk 5 hétig, az utolsó héten vizsga, vagy más számonkérés, és aztán jön a következő tárgy. A tanulmányi rendszereik nagyon könnyen kezelhetőek, az egyik felületen minden, a tanulmányunkkal kapcsolatos ügyintézést el lehet végezni, a tárgyfelvétel és vizsgajelenkezés is itt zajlik, ide töltik majd fel a megírt vizsgáinkat beszkennelve, itt fogjuk látni a jegyeinket, és a könyvtári kölcsönzött könyveket is tudjuk kezelni. A másik felületen a tanárok osztják meg a diákokkal a tárgyakhoz kapcsolódó tananyagot. 

Az első tárgyam (Public Economics) már elkezdődött, eddig nagyon érdekesnek találom. Egy héten csupán 3-szor van óránk, két előadás és egy workshop, azonban sok időt kell fordítani az egyéni felkészülésre, sokat kell olvasni és feladatokat megoldani. Az órákon én vagyok az egyetlen cserediák, a többiek svéd diákok, de nagyon barátságosak és segítőkészek. Akárcsak a tanárok, akik már-már barátként kezelik a hallgatókat. Bár az órák nyelve angol, szünetben svédül beszélgetnek, így nem igazán tudok bekapcsolódni, de igyekszem minél több dolgot kihallani abból, amit mondanak. A svéd nyelvben sok szó hasonló a némethez és az angolhoz, így néha egy-egy dolgot sikerül megértenem, de a kiejtésük nagyon furcsa.

Az Orientation Program keretein belül már számos programon vagyunk túl (az információs előadásokon kívül is). A megérkezünk utáni szombaton már rögtön vittek is minket az IKEA-ba, hogy minden szükséges dolgot be tudjunk szerezni, ami az ittlétünkhöz szükséges. A bevásárlás után (és a kipakolás, berendezkedés után) délután egy felvonuláson vehettünk részt a városban (Pride Parade), ami nagyon jó hangulatban telt. 27-én, hétfőn pár kötelező információ előadás után, körbevezettek minket a campuson. Hatalmas a terület, sok-sok épülettel, konditeremmel, sportpályával, étteremmel, könyvesbolttal, egyszóval minden, amire szükségünk lehet. Este pedig egy pub quizen vettünk részt a belváros egyik bárjában. A következő napokban megmutatták nekünk a várost, számos csoportos (fadder group) programot szerveztek nekünk, még lézerharcolni is elvittek minket. Számos egyéb buli mellett, 4 tematikus partyt is szerveztek nekünk, ezek tetszettek a legjobban. Az első svéd témájú volt, svéd ételekkel és italokkal, illetve mindenki kékben és sárgában érkezett (aki tudott). A második ilyen tematikus party a color party volt, ahol az ESN színeiben kellett érkeznünk (tehát kékben). A következő a kalóz party volt, ahol mindenki rendesen kitett magáért, nagyon ötletes jelmezekben érkeztek az emberek. A legutóbbi pedig a tóga party volt, ez a kedvencem mind közül: mesterien magunkra tekert lepedőkben érkeztünk és buliztunk egész este. Ezen kívül egy kocsmatúrát is tartottak nekünk, melynek során körbejártuk a város legnépszerűbb helyeit. Az egyik hétvégén tettünk egy kirándulást egy közeli tóhoz, népszerű kirándulóhely a helyiek körében, ami érthető is, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik el. A neve Annaboda. 

annaboda.jpg

Annaboda

 

Color party, Kocsmatúra, Kalóz party, Tóga party, Svéd party:

preparty.jpg

pub_crawl.jpg

pirate_party.jpg

toga_party_2.jpg

img_20190206_000038.jpg

color_party.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmussvedorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr8114606824
süti beállítások módosítása