Egy szemeszter Svédországban

Egy szemeszter Svédországban

Megérkezett a tél

2018. november 10. - Lilla23

Megvolt az első havazás, és bár nagyon hideg van és hatalmas hóra és kemény télre számítottam, csalódnom kellett. A hó miatt jöttem északi országba (persze ennél sokkal komolyabb okai is voltak, szerettem volna megtapasztalni, milyen az élet náluk, milyen hagyományaik vannak és milyenek az emberek, de ez is szempont volt a választásom során), de eddig nem jöttek be a számításaim. Sötét van és hideg, de a hó, ami leesik, sajnos nem marad meg, így még nem láttam az országot hófehérbe borulva. Nagyon szép részei vannak, az egész ország a természeté, mindenhol tavak és erdők terülnek el, és a jellegzetes kis piros házakat elszórtan lehet felfedezni, csak egy-egy nagyobb települést találni többszáz kilométerenként. Tehát röviden, gyönyörű ország alapból is, augusztusban, amikor érkeztem, minden szép zöld volt, igazán magával ragadó látvány. Mostanra már lehullottak a levelek, kopaszak a fák, csak a fenyőerdők őrzik szép zöld színüket. Szóval ideje lenne a természetnek fehérbe öltözni, nagyon szeretném már látni, mert biztos hihetetlen látványt nyújt majd a havas fenyőerdők sokasága. 

Közben a vendégeim elmentek, volt itt pár barátom az elmúlt hetekben, egymást váltva jöttek látogatni. Sokat kirándultunk velük, négyszer jártam Stockholmban, ami lenyűgöző város. Igazi északi tengerparti város hangulata van, nyugodt és viszonylag csendes, már a többi európai nagyvároshoz hasonlítva. Sokkal kevésbé zsúfolt, mint Budapest, ami nagyon tetszik benne. Talán tisztábbnak és zöldebbnek is mondanám. Viszont kisebb is, a főbb látványosságokat két nap alatt körbe lehet járni, sőt még egy-két múzeum is belefér. Érdemes meglátogatni a Vasa múzeumot és a Nobel múzeumot is, nagyon sok időt el lehet tölteni mindkettőben. De a szavak helyett inkább beszéljenek majd a képek.

Nem csupán Stockholmban, de Norrköpingben is jártunk. Norrköping a jelentősebb városok közé tartozik, nem túl nagy, viszont a városi múzeum látogatásával együtt bőven kitesz egy teljes napot a bejárása. 

Röviden az egyetemről. Véget ért ez a tárgy is. Érdekesebb volt, mint az első, nem is annyira a tananyag része, bár sok hasznos dolgot tanultunk, de a legtanulságosabb a beadandó dolgozat megírása volt. Egy program költség-haszon elemzését kellett kritikusan értékelni, kiemelni a főbb hiányosságokat, fejlesztési javaslatokat tenni. Nagyon jól összefoglalta az 5 heti tananyagot és gyakorlati síkra helyezte az addig elhangzottakat, aminek a későbbiekben még az életben is hasznát fogjuk venni. A legjobb része az volt, hogy elő is kellett adnunk prezentáció formájában a dolgozatunkat, így egymástól is tanulhattunk.

Stockholm:

stockholm_8.jpgstockholm_3.jpgstockholm_4.jpgstockholm_5.jpgstockholm_6.jpgstockholm_7.jpgstockholm_9.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stockholm_10.jpg

stockholm.jpg

 

Nobel és Vasa múzeum:

nobel_3.jpgnobel.jpgnobel_2.jpg

vasa.jpg

 

 

 

 Norrköping:

norrkoping_2.jpgnorrkoping_3.jpgnorrkoping.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar (fahéjas csiga), hamburger jávorszarvas hússal, húsgolyó:

kanelbullar.jpgjavorszarvas_burger.jpghusgolyo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmussvedorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr914607826
süti beállítások módosítása